De Sable et Sinople

O pasmi

Razumeti

Res je, francoski buldog je res grozno luštkan. Izgleda, kot da je zelo odporen, toda ni delovni pes. Bil je ustvarjen, da vam osonči življenje, posebej, če radi skrbite in razvajate vašega štirinogega spremljevalca. Zato se ne ustavite pri njegovem videzu in izvedite več o njem in njegovih posebnih potrebah.

Kupiti

Torej, videli ste francoskega buldoga v filmu, na cesti ali na televiziji in hočete nujno enega nabaviti. Preden se prenaglite in kupite enega preko oglasa v časopisu, v zoo trgovini ali prek interneta, porabite malo več časa s spoznavanjem pasme. Prihranili si boste mnogo skrbi, žalosti in denarja, če se informirate o potrebah francoskega buldoga in posvetujete z izkušeno osebo kako in kje kupiti lepega.

Imeti

Imeti francoskega buldoga je velika obveznost. Niso zunanji psi, ki se sami sprehodijo. To so psi, ki postanejo družinski člani. Večina se krasno razume z otroci, drugi so pravi kralji fotelja, nekateri imajo še malce lovskega nagona za kakšno miš. Bodite pozorni in pripravljeni učiti se kakšen značaj ima vaš Francoz.

Vzrejati

Se ukvarjate z mislijo o vzreji? To ni enostavna zadeva in vsak izkušen rejec lahko priča o presenečenjih pri vzreji. Odločitev za vzrejo je resna stvar. Pasemska vzreja služi izboljšavi pasme tako glede zdravja kot značaja; ugotovite ali ste nalogi kos.

Francoski buldog na hitro

Življenjska doba 10 – 12 let
Teža samice 8 – 13 / samci 9 – 14 kg
Barva Progasta, lisasta, favn
Uporabnost Družabnost
Vedenje do drugih živali Dominantno
Vedenje do otrok Zelo milo in ljubeznivo
Vedenje do tujih oseb Prikupno
Življenje v stanovanju Netežavno
Glavna vrlina Bistroumen spremljevalec
Bistvena težava Ne prenaša vročine, mraza in predvsem samote

Značaj

Zelo ljubezniv in posesiven, buldog vedno išče bližino svojega gospodarja, da se stisne ob njega, ko se oba namestita na kakšni zofi. Gospodarju in družini posveča neomejeno občudovanje in ljubezen, zato jim bo ostal zvest celo življenje.

Ljubi otroke in neskončno rad sodeluje pri njihovih igrah in to do izčrpanosti; prekinite jih brez oklevanja, ker buldog, kot otroci, ne pozna mere in se ne zna pravočasno ustaviti… starši jih morajo naučiti ravnati z buldogom in obratno…

Buldog je razposajen in vesel pes, če je lahko vedno s svojim gospodarjem in se hitro prilagodi hišnemu redu. Malo laja in se vedno razveseli nad obiski. Zato ni ravno rojen čuvaj, čeprav običajno opozori, ko sliši zvonec na vratih ali pa če sliši nenavaden zvok.

Glede športa… smo definitivno nešportni. Saj je dosti drugih, ki radi tečejo in hribolazijo. Če ste se odločili za buldoga, ste se vsekakor zagledali v njegov videz in značaj. Lepi potlačeni nosek mu onemogoča normalno dihanje. Zato si skrbni rejci prizadevajo in držijo tip v mejah s čimboljšo izbiro partnerjev. Kratki sprehodi mu zadostujejo, kot tudi življenje v stanovanju ob rednih izhodih. Najbolj mu ugaja družinsko življenje v hišici, v skrbništvu družinskih članov ob odsotnosti latsnikov. Šibke točke so:

  • občutljiva hrbtenica predvsem pri zelo kratki primerkih. Zato ne priporočam dosti hoje po stopnicaj do 2. leta.
  • predolgi pohodi ob nakupih po mestu, zlasti v mrazu ali vročini. Ko vam buldog pokaže, da je zmatran je lahko že prepozno.
  • če niste pripravljeni deliti prav vsega, včasih tudi postelje in kopalnice z vašim psom, in ste nagnjeni k vzgajanju psov, nikar ne vzemite buldoga. Saj je njegov čar prav v samovoljnosti.
  • če želite psa čuvaja na dvorišču, potem buldog ni za vas.
  • če ste mislili, da se bo pes brez vašega sodelovanja navadil na čistočo v stanovanju, potem buldog Nikakor Ni za vas.
  • NE prenese samote in izključenosti; mnogo jih je, ki si tačke zližejo do živega od obupa.

Če ga želite zavolj sebe in njega obdržati do visoke starosti, mu prizadevajte z napori.

Zakaj francoskega buldoga?

Če ste se odločili za to pasmo, potem ste privrženec molosoidnih psov in poznate njihove šibke točke ter prednosti: ovirano dihanje in prekomerno navezanost.

Posebna anatomija uvršča francoskega buldoga med male molose. Lep buldog ima nepretirano masiven videz in tehta od 8 do največ 14 kilogramov, ko je odrasel. Glava je široka, oglata, čelo je plosko. Pokončna ušesa, tako imenovana netopirjeva ušesa, ki obrazu podajajo tipičen izraz, so srednje dolga in široka ob nasadišču. Telo je čokato, ga pa ne sme ovirati pri normalnem gibanju.

Za vzdrževanje dlake zadostuje redno krtačenje z gumijasto rokavico za ščetkanje in kopel ne več kot enkrat na mesec ali na dva meseca, po potrebi.

Čeprav rad hodi, mu napori ne ustrezajo, tek ali jogging pa škoduje. Ker ne prenaša vročine, ga nikdar ne puščajte samega v avtomobilu. Zelo se pa rad sonči. Pazite, da se ne pregreje ob igri, izogibajte se sprehodom med opoldanskim časom in imejte vedno dovolj vode seboj, da se odžeja ali ohladi. Vročinski udar pri buldogu nastopi hitreje kot si mislite in se večinoma konča s smrtjo, tudi če obvladate prijeme prve pomoči pri psu.

Razvoj imena

Že od leta 1500 dalje se je začelo bojne pse poimenovati »banddogges« ali »bolddogges«. Izrazi so se v teku XVII stoletja spremenili v dokončni »bulldogs«, ki pa dobesedno pomeni »pes na bike«. Ti psi so bili ogromni molosi, doge namenjene lovu ali pa pasjim bojem pod imenom »mastiffs«. Kot opis prvih plodov selekcije pionirskih rejcev v Franciji se je najprej pojavil izraz »terier-bul«. Spominja na uporabo malih severno-francoskih podganarjev pri ustvarjanju pasme. Kmalu ga bodo poimenovali »Bouledogue français«. Angleži mu dajo zaničljiv vzdevek »frenchie«, medtem ko ga Francozi ljubeče imenujejo »boule« kar pomeni kroglica.